HAPPINESS

Lycka och hur man uppnår den

Glada människor väntar inte bara på slumpen, de fokuserar på lycka och skapar den. De vet vad som gör dem glada och engagerar sig i aktiviteter som sätter dem i “zonen”. De ger också generöst av sig själva.

Lycka och hur man uppnår den

Använd dessa fyra tekniker för att uppleva mer lycka i ditt liv.

1. Lämna för att vara lycklig.

Avsikt. Besluta. Planerar att vara lycklig idag. Vilka möten, evenemang och arbeten har du programmerat in? Hur kan du uppskatta dem?

Ledarskapstränaren Gayle lärde sig tidigt att vara lycklig. Hon växte upp på en gård och hjälpte till att mjölka korna och mata grisarna. Varje morgon öppnade hennes mamma persiennerna och sa: “Det kommer att bli en vacker dag idag, Gayle!” Gayle gick upp ur sängen upprymd, tog på sig stövlarna och jobbade på gården innan skolan. En regnig morgon, när hennes mamma kom in i hennes rum leende med sin dagliga hälsning, “Det kommer att bli en fantastisk dag idag,” sa Gayle, “Nej, det är det inte!” Det regnar ! De gick fram och tillbaka så i några minuter. Sedan stängde Gayles mamma av lamporna och stängde persiennerna. “Du kan lika gärna gå tillbaka och lägga dig. Om du redan har bestämt dig för att det kommer att bli en hemsk dag, kommer det förmodligen att bli det.” Den här dagen visade sig faktiskt vara ganska lång och tråkig.

“Jag fick verkligen meddelandet som min mamma försökte lära ut den dagen,” mindes Gayle. “Det påverkade hela min syn på livet. Nu fokuserar jag på att göra varje dag till en bra dag, och det budskapet för jag vidare till mina elever.” Gayle är en mycket entusiastisk och glad person som älskar sitt jobb. Under sina seminarier delar hon ut stenar målade av sin 92-åriga mamma som säger: ”Det är en vacker dag!

Förbind dig till lycka på morgonen. Gå igenom dagens händelser i ditt sinne och föreställ dig att du är lycklig. Vissa dagar kommer att vara lyckligare än andra, men du kommer åtminstone att börja med en bra start. Denna enda handling att bestämma sig för att skapa lycka kommer att ge dig större glädje.

2. Vet vad som gör dig lycklig.

Vad gör dig *riktigt, genuint lycklig? Du. Inte din familj, vänner eller kollegor. Vad gör din dag? Ta en stund nu att skriva ner 10 saker som gör dig lycklig. Låt dina tankar flöda fritt. Kanske kommer vissa saker som du inte har gjort på länge dyka upp på din lista, som att måla med akvarell eller spela tennis. En flygvärdinna, Rebecca, får sin lycka från nyklippta blommor, stickning, trädgårdsarbete och promenader med sina två hundar. George tycker om digitala pussel, att göra filmer för skojs skull och att vandra. Stor eller liten, vet exakt vad som gör dig lycklig.

En databashanterare tillämpar hennes recept på lycka på daglig basis. “Att skratta gör mig mest lycklig”, säger hon. “Jag försöker göra det tidigt på dagen. Jag avslutar med att besöka arbetskamrater och göra min komedi-rutin och resten av min dag är fylld med vibbar av den glädjen.” Hans kollegor gynnas också. Hans humor är smittsam. Eftersom en känsla av anknytning filtrerar genom gruppen kan kollegor luta sig mot varandra och samlas i projekt när det behövs.

Vad står på din lista? Prioritera de saker som gör dig lycklig. Strö dem varje dag. Du kommer att dra nytta av det. Din familj och dina kollegor kommer också att gynnas. Och lycka ökar nästan alltid produktiviteten.

3. Engagera dig för det du gör.

Det är viktigt att göra det man älskar. Det är lika viktigt att hitta sätt att fullt ut engagera sig i det du älskar att göra. Oavsett om det är att sticka, springa eller designa en webbplats, hitta de aktiviteter som fångar din fulla uppmärksamhet.

En arbetande proffs, Jeff, hittar tid att ägna sig åt sin passion för basket. “Varje tisdag och torsdag kväll mellan 20.00 och 22.00. Jag träffas med killarna och spelar basket. Det är min flykt. Under dessa två timmar kan jag bara tänka på korsdribbling, studs och hopp. “Jag går vilse i ögonblicket med resten av killarna. Vi pratar inte om vad som hände den dagen eller vad som gick fel. Det är terapeutiskt.”

Vilka aktiviteter hindrar dig från att tänka på allt annat när du är fördjupad i det? Vilka saker absorberar dig i nuet? Nyckeln är att hitta något som du har skicklighet eller behärskning av, men som också utmanar dig. Balansen mellan utmaning och behärskning leder till vad psykologen Mihaly Csikszentmihalyi kallar “flöde”. Din hjärna och kropp synkroniseras för den bästa upplevelsen. Det spelar ingen roll vad aktiviteten är, det spelar bara roll att du gör det. Ju mer du engagerar dig i flow på jobbet, på din fritid och hemma, desto större blir din lycka.

4. Bidra.

På vilka sätt tycker du om att ge? Ditt liv är större än du. När du ger av dig själv, dina gåvor, din tid och din talang gör du skillnad för andra. Oavsett om det är ett litet projekt på dina barns skola eller ett livslångt engagemang för en sak, som Hospice eller Habitat for Humanity, gör ett försök att hjälpa andra.

Upptagna proffs kan fortfarande hitta tid att bidra. Till exempel tar Janice en timme i veckan för att undervisa en student. John, en civilingenjör på heltid, arbetar som volontär med Save Our Shores. Maya, en arbetande mamma, är volontär för insamlingar på sin dotters skola. “Jag kan använda mina kunskaper på ett sätt som gynnar dessa barn. Jag har väldigt roligt med projekten, älskar att engagera mig och ser skillnaden det gör genom att tillhandahålla saker som konsttillbehör för barn. så att de kan uttrycka sina egna framväxande intressen.”

Bidraget kan komma från hur du spenderar din fritid och volontärtimmar. Det kan också komma från det yrke du valt.

Den högsta formen av att ge är när du ger fritt, utan att förvänta dig något tillbaka, snarare än att ge av skyldighet, skuld eller press. Det handlar inte om att ge bort så att ditt namn kommer att ramas in på en plakett. Det är att ge för att ge, för du bryr dig.

Vad kan du göra idag för att öka din lycka? Börja med att göra dig själv glad. Ta sedan en stund att komma ihåg och lista de saker som gör dig glad och börja göra dem. Delta i aktiviteter som försätter dig i ett flytande tillstånd, som att springa, spela musik eller skulptera. Glöm inte heller att bidra till andra, även på enkla, vardagliga sätt, som att betala avgiften för personen i bilen bakom dig. Sträva efter och öka din lycka. Du kommer att vara glad att du gjorde det.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button