HAPPINESS

Det ihåliga som en väg till lycka

Jag frågade en gång: “Vad är lycka?” Jag fick olika svar från olika människor vid olika tidpunkter. Människor definierar, förstår eller uppfattar lycka på olika sätt. Vissa skulle säga att ett “medel” till lycka inte spelar någon roll – det viktigaste är slutet eller resultatet. Det är vettigt att om någon börjar dåligt, kommer de definitivt att hamna någonstans dåligt. Hur kommer det sig då att folk säger, “ett sätt spelar ingen roll alls?” För mig är ett medel viktigare än något annat. När du väl har gjort fel, finns det stor chans att du hamnar i ett antal återvändsgränder vid varje steg och slutar fumla för ingenting. Jag har sett detta hända många människor. Du kanske har sett det på ditt sätt också.

Tillvägagångssätten är många, resultaten också. Till exempel har många försökt religiöst, men har blivit fanatiker; många har försökt politiskt men blivit mördare, medan andra har försökt filosofiskt men slutade med att bli galna. Hela mänsklighetens historia är bara ett bevis på att människan är ett totalt misslyckande i jakten på lycka. Vilken tragisk upplevelse!

Under mitt liv har jag lärt mig att människans uppdrag är att utforska livet med hopp om att upptäcka något evigt, det vill säga lycka. Men människan kunde inte nå den högsta punkten av lycka. Han definierade det på många sätt, men det saknas fortfarande en gemensam förståelse. Det finns alltid en het debatt om definitionen av lycka. Detta skapade friktion. Dessutom tillverkade han många slags falska lyckakoncept, som afrikansk lycka, kinesisk lycka, västerländsk lycka och många fler.

Vissa kulturer som kineserna söker lycka i form av pengar. Vi beräknar att mängden pengar vi har är lika med vår lycka. Pengar är direkt proportionella mot lycka. Medan andra kulturer, kanske västerländska, söker lycka i termer av makt. Det betyder inte att pengar är obetydliga; pengar är oerhört viktigt, men det är inte det ultimata. I väst är makt det ultimata, medan pengar är ett sätt att uppnå det. I öst, som i fallet med kineserna, är pengar det ultimata, medan makt eller något annat är ett sätt att uppnå det. Det visar bara att det som är lycka i väst inte är lycka i öst; stilar och ändar är diametralt motsatta varandra. Ändå är sann lycka universell och gäller lika för alla människor i världen, oavsett nationalitet, religion eller ideologi.

Så vad är sann lycka?

Jag vet att lycka inte är vad vi tänker eller hör om. Många har sökt lycka med hänvisning till sitt religiösa, politiska, kulturella eller sociala ursprung. Till exempel är frasen “strävan efter lycka” en integrerad del av den amerikanska självständighetsförklaringen. Thomas Jefferson var ganska övertygad om att människor kan behöva lycka mer än något annat. Han hade helt rätt, men behöver människan söka lycka? Om han behöver det, hur ska han göra det? Om du frågade Thomas Jefferson nu i sin grav, skulle han säga något annat, eller så kanske han skulle säga åt folk att sluta jaga lycka.

Lycka är varken en strävan eller en ansamling av materiella skatter. I så fall skulle många bli lyckliga så lätt. I själva verket är det tvärtom. Sökandet misslyckades mannen totalt och ledde honom till besvikelse. Så vad är lycka?

Lycka är inget annat än att tömma sig på religiös, politisk, social och materiell skitsnack; bli en ihålig bambu. Med ihålig menar jag avskildhet från alla slags personliga eller påtvingade sociala hinder.

Det är sant att man inte kan flyga när man bär på en sten. Han måste släppa den. Ibland bär vi på onödiga saker antingen omedvetet eller skrämmande. En gång var jag väldigt rädd för att dyka ner i en grund pool. Min vän höll på att knuffa mig, men jag sprang iväg. Det var bara rädsla som hindrade mig från att njuta av svalkan i poolen. Men en dag råkade jag ta mod till mig och dyka ner i en annan bassäng djupare än den förra. Ingenting hade hänt, men jag njöt av frukten av mitt mod. Jag lärde mig att dyka och lyckades riskera min rädsla.

Vi stoppar ofta sinnet med saker som till slut kväver det. Istället borde vi tömma det på onödigt innehåll. Att tömma sinnet kräver enormt mod. Tråget är vägen och lyckan är den ultimata toppen.

Jag är övertygad om att lyckan redan sker. Vi är själva lyckan. Nu, vad är poängen med att fortsätta något som redan händer? En dag minns jag att jag tappade min penna. Jag letade över hela mitt rum, men kunde inte hitta det. “Det sitter på ditt huvud fast i håret, har du blivit galen?” sa min vän. Många gånger händer detta var och en av oss. Vi tittar på saker på avstånd när de är inom räckhåll. Se därför till hands; res inte långt i världen. Sann lycka är ett språk som blinda kan se, döva kan höra och funktionshindrade kan lära sig utan svårighet.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button